Vitamin D je edini vitamin, ki ga je naše telo pod določenimi pogoji sposobno tvoriti samo. Pravzaprav gre za hormon, ki ga je smiselno umestiti na »dnevni meni« (vsaj) celotnega jesensko-zimskega obdobja. Ne glede na ves trud, ki ga vlagate v uživanje pestre in raznovrstne hrane, D vitamin dokazano primanjkuje veliki večini Slovencev. Po nekaterih raziskavah ima pomanjkanje vitamina D kar 80% odraslega prebivalstva v Sloveniji.
Vitamin D naše telo sicer proizvaja samo, z endogeno sintezo in pomočjo sončnih žarkov, vendar pa je tu ključen predpogoj: zadostna količina sonca. Te pa v naših krajih žal nimamo dovolj čez celo leto. Medtem ko bomo pomladi in poleti zadostno količino vitamina D prejeli že s 15 minutnim sončenjem med 10. in 16. uro, pa jeseni in pozimi temu ni tako. Od oktobra do aprila namreč nimamo ustreznih pogojev za samotvorbo vitamina D.
Kaj pa poleti?
Tudi v poletnih mesecih, ko je sicer dovolj sončnih dni in je sonce dovolj močno, marsikomu vitamina D primanjkuje. Vzrok se nahaja predvsem v zadrževanju v zaprtih prostorih večji del dneva, pa tudi pred pretiranim strahom pred izpostavljanjem soncu. Ob nanosu krem z zaščitnimi faktorji se tvorjenje vitamina D v celoti prepreči. Določene skupine ljudi, kot so starostniki in dojenčki, imajo premalo podkožnega tkiva, ki je potrebno za zadostno tvorjenje vitamina D, zato se tem skupinam svetuje dodajanje vitamina D v obliki prehranskih dopolnil tudi v poletnem času.
Kaj pa D vitamin v hrani?
Nekaj vitamina D sicer lahko dobimo tudi iz hrane, vendar pa se vitamin D v znatnih količinah nahaja v zelo malo živilih. Najbogatejši viri so na primer določene ribe (losos, trska, tuna, sardine, postrv), nekaj D vitamina pa vsebujejo tudi jajca, mlečni izdelki in gobe. V kolikor omenjene ribe na vašem meniju niso ravno dnevno, je dodajanje vitamina D zelo priporočljivo.
Kakšni so znaki pomanjkanja vitamina D?
Medtem ko hudo pomanjkanje vitamina D pomeni resno grožnjo za zdravje, saj lahko vodi tudi do rahitisa, nižje kostne gostote in zlomov, pa običajnega pomanjkanja pogosto ne povežemo z znaki, ki nam manko nakazujejo. Lahko se pojavijo kronična utrujenost, netipične kronične bolečine v mišicah in pogosto zbolevanje za akutnimi okužbami dihal, gripo in virusnimi obolenji. Makrofagi, ki se bojujejo proti virusom in bakterijam namreč potrebujejo dovolj vitamina D, da jih lahko uspešno premagajo.
V kolikor želimo kar najbolje podpreti naš imunski sistem, je torej nujno, da telesu zagotovimo dovolj vitamina D, še posebej v obdobjih, ko ga dokazano primanjkuje. Če želimo h krepitvi odpornosti pozimi pristopiti še bolj celostno, pa izberimo kompleksen izdelek, ki bo poleg visoke vsebnosti vitamina D vseboval tudi nepogrešljiv vitamin C. Za dodatno podporo je smiselno uživati tudi katero od medicinskih gob, znanstveno najbolj raziskana je Ganoderma lucidum ali Reishi, ki jo tradicionalna kitajska medicina uporablja že več kot 2000 let. Veljala je namreč za »gobo nesmrtnosti« in simbol odpornosti ter je bila nekoč rezervirana le za kitajske cesarje. Danes vemo, da je odlična za krepitev imunskega sistema, saj vsebuje veliko polisaharidov in triterpenov, ki so močni imunomodulatorji. Poleg tega pa v tej čudoviti gobi najdemo tudi aminokisline, proteine, polipeptide, vitamine, steroide, sterole, lipide, pa tudi minerale, kot so magnezij, cink, mangan, kalij, kalcij … Poleg krepitve imunskega sistema, nas ščiti tudi pred virusi in vnetji, razstruplja telo in se še posebej priporoča ljudem, ki so veliko pod stresom ter ob hudih fizičnih in psihičnih obremenitvah.
No comment yet, add your voice below!