Se tudi vi srečujete s težavami z lasiščem in neprijetnim prhljajem? Zdravo lasišče je namreč osnova za zdrave, prožne in sijoče lase, ki ne potrebujejo pogostega pranja. Vzrok za nastanek prhljaja se lahko skriva marsikje, od stresa, diet, neustrezne prehrane, pomanjkanja vitaminov in mineralov, do agresivnih šamponov in sredstev za oblikovanje las. Vsekakor pa je jesensko-zimsko obdobje bolj stresno za naše lasišče in ravno v hladnejšem delu leta so težave s prhljajem tudi pogostejše. To lahko pripišemo tudi zadrževanju v notranjih prostorih ter ogrevanju, ki dodatno izsušuje zrak in poveča suhost kože. Poleti pa se stanje zaradi pozitivnega učinka sonca in zmanjšanega stresa med dopustom izboljša in prhljaj pogosto umiri.

Ali ste vedeli, da prhljaj prizadene kar 50% odraslih?

Prhljaj se kaže s čezmernim luščenjem lasišča, ki ga lahko spremljata tudi pordelost, srbečica in razdraženost. Značilno luščenje odmrlih celic je različno intenzivno – od manj izraženega, ki spominja na suho kožo, do obsežnega in trdovratnega.

Ali ste vedeli, da poznamo dva tipa prhljaja?

Suhi prhljaj, ki mu botruje predvsem nepravilna nega (agresivni preparati, barve), prepogosto umivanje in izsušenost kože ter mastni prhljaj, za katerega so odgovorne predvsem različne vrste glivic in povečano delovanje žlez lojnic.

Se sprašujete, kako ga odpraviti?

Vsekakor je pomembno, da uživamo zdravo, uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini in minerali in se izogibamo hrani, bogati s sladkorji (sem spadajo tudi živila iz bele moke, sladko sadje in alkohol). Sladkor pospešuje rast glivic, ki so pogosto vzrok za masten prhljaj in seboroični dermatitis.

Ključnega pomena je pravilna izbira šampona, kateremu morajo biti dodane snovi, ki raztapljajo luske in odmrlo kožo. Taka je na primer salicilna kislina, ki ustvarja nežen mikropiling in pa cinkov pirition, ki zmanjšuje razrast glivic.

V podjetju Biovis smo formulirali nov izdelek – šampon proti prhljaju za vse tipe las Shampoo Therapy, ki s svojo bogato kombinacijo sestavin uravnava prhljaj in pomiri srbečico, hkrati pa nežno očisti lase in lasišče.

Svetujemo, da se prhljaja lotite tudi »od znotraj« z ustreznimi prehranskimi dopolnili, kamor spada na primer tudi naš B-kompleks, ki je bogat vir vitaminov za ohranjanje zdrave kože las in živčnega sistema.

Nasvet glede uporabe…

Šampon nanesite na navlaženo lasišče, vmasirajte in izperite. Nato nanesite znova, pustite delovati nekaj minut in šele nato izperite. V fazi intenzivne nege ga uporabljajte trikrat na teden, v fazi vzdrževanja pa ga uporabljajte enkrat do dvakrat na teden.

 

 

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja