Kako izberemo najboljše prehransko dopolnilo s kolagenom?

 

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu in sodi med strukturne proteine, ki telesu zagotavljajo oporo in obliko. Predstavlja kar 30% vseh beljakovin v našem telesu. S starostjo in nezdravim življenjskim slogom se tvorba kolagena zmanjšuje in leto za letom upada, po 20. letu pa ga telo vsako leto proizvede 1% manj.

Poznanih je veliko tipov kolagena, v človeškem telesu pa so najpomembnejši vlaknasti tip I, ki gradi predvsem kožo, kite, vezi, kosti in zobe; tip II se nahaja v hrustancu in steklovini, tip III najdemo v koži, mišicah ter krvnih žilah in mrežasti tip IV, ki je ključen gradnik očesne leče in kapilar. Kolagen namreč gradi veliko različnih tkiv v našem telesu, njegov upad pa se najhitreje opazi na koži, kjer se z upadanjem kolagena začnejo kazati vidni znaki staranja in gube.

Zatorej ni presenetljivo, da so prehranski dodatki s kolagenom tako priljubljeni tako med ženskami, kot tudi moškimi. Vendar pa je pri nakupu kolagena potrebno biti pozoren na nekaj ključnih lastnosti izdelka, če seveda želimo, da je delovanje kar se da učinkovito in absorpcija najboljša.  

Pri nakupu prehranskega dopolnila s kolagenom bodimo pozorni na naslednje lastnosti:

1)      Ali je kolagen hidroliziran?

Z encimsko hidrolizo oz. razgradnjo na manjše dele se netopen kolagen razgradi na aminokisline in peptide. S tem ko kolagen hidroliziramo, dobimo manjše delce, ki jih telo lažje absorbira. Hidroliziran kolagen ima kar 90% absorpcijo, medtem ko je stopnja absorpcije kolagena iz hrane le okoli 27%.

2)      Kakšna je velikost delcev?

Za dobro absorpcijo je ključno, da je velikost kolagenskih peptidov in polipeptidov čim manjša in da so ti delci bioaktivni.

3)      Koliko različnih virov kolagena se nahaja v izdelku?

Tukaj velja preprosto pravilo – več je bolje. Več kot je različnih virov kolagena, lažje bo izdelek deloval na različna tkiva, ki jih kolagen gradi (koža, kosti, sklepi, lasje, nohti, dlesni, hrustanec …) in boljši učinek bo imel.

4)      Vsebnost kolagena

Na deklaraciji obvezno preverite, koliko kolagena izdelek vsebuje v dnevnem odmerku. Na trgu obstajajo izdelki z zelo različno vsebnostjo kolagena, najprimernejši odmerki so med 5g in 10g, najdete pa tudi take, ki vsebujejo le slabih 20 miligramov.

5)      Ostale sestavine

Bodite pozorni, ali izdelek poleg kolagena vsebuje tudi sestavine, ki hkrati spodbujajo lastno tvorbo kolagena. Ključno vlogo pri nastajanju kolagena ima na primer vitamin C. Za tvorbo kolagena pa so pomembni tudi določeni minerali.

6)      Okus in oblika

Vsekakor je izdelek prijetnejši za uživanje, v kolikor ima dodano kakšno naravno aromo, na primer sadja. Tudi oblika pakiranja ni zanemarljiva lastnost – posamezne vrečke so priročnejše in hkrati tudi bolj varne, saj je prah v vrečki zaščiten pred svetlobo in vlago.

 

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja